Lubicie ananasy? Ja bardzo, dlatego dziś kilka słów na temat zdrowotnych właściwości enzymy znajdującego się właśnie w tym owocku 😍
Ananas wykorzystywany w potrawach na słodko 🍡, jak również świetnie smakuje w połączeniu z wytrawnymi potrawami 🍛
Jest bogaty w witaminę C, potas, magnez oraz antyoksydanty. Ma stosunkowo mało kalorii (mimo, że jest bardzo słodki w smaku) to 100g ananasa to jedyne 50kcal, zawiera sporo wody 💧, dlatego dodatkowo nas nawadnia w upalne dni (polecam słodzonego jako deser po obiedzie) 🍧🍧
BROMELAINA – enzym proteolityczny naturalnie występujący właśnie w ananasie, a największa jego ilość znajduje się niestety w niejadalnych częściach tej rośliny 🌿
Niegdyś ten niezwykły związek stosowany był w celach przeciwzapalnych oraz zmniejszających opuchliznę.
Obecnie przeprowadzono już wiele badań oceniających właściwości medyczne bromelainy w wielu jednostkach chorobowych.
🔝🔝Niektóre z cennych właściwości bromelainy:
↪️Działanie przeciwzapalne,
↪️Wsparcie trawienia (pomaga rozłożyć białka do aminokwasów),
↪️Wsparcie układu odpornościowego (polecana przy autoimmunologiach),
↪️Przyspiesza pasaż jelitowy (ananas polecany również na zaparcia),
↪️Przyspiesza regeneracje po operacjach i kontuzjach,
↪️Wykorzystywana w leczeniu chorób nowotworowych (w badaniach: hamowanie przerzutów raka płuc),
↪️Korzystne działanie przy problemach z zatokami, alergiami.
↪️To tylko niektóre z jej właściwości, w komentarzach czekamy na Wasze doświadczenia z ananasem 🍍💪😊
Miłego piątkowego popołudnia! 😘😘
— z: Natalia Palmowska i Renata Dęga