Żelazo jest niezbędnym składnikiem do przebiegu wielu procesów biologicznych w naszym organizmie. Odgrywa kluczową rolę w transporcie i magazynowaniu tlenu w tkankach. Uczestniczy również w syntezie i katabolizmie niektórych hormonów np. tarczycy.
Skutkiem niedoboru żelaza jest przede wszystkim niedokrwistość, która może objawiać się bladością cery, zmęczeniem, osłabieniem mięśni, trudnościami z koncentracją oraz palpitacją serca.
Podstawowymi przyczynami niedoboru żelaza mogą być:
✔️Dieta uboga w produkty zawierające żelazo.
✔️Znaczna utrata krwi np. obfite miesiączki, urazy, krwotoki.
✔️Upośledzone wchłanianie z przewodu pokarmowego.
✔️Zwiększone zapotrzebowanie związane np. z okresem dojrzewania, ciąża, czy też laktacją.

Źródła żelaza w diecie:
✔️Mięso czerwone, jaja, ryby, drób
✔️Nasiona roślin strączkowych – fasola, soczewica, soja, bób
✔️Pełnoziarniste produkty zbożowe
✔️Zielono-liściaste warzywa, natka pietruszki, brokuły, brukselka
✔️Buraki

W celu zwiększenia przyswajalności żelaza zalecane jest spożywanie równocześnie produktów bogatych w witaminę C.