Tarta ze szpinakiem
Składniki na spód:
2 szklanki mąki owsianej
15 dag masła
3-4 łyżki zimnej wody
1 jajko
2 żółtka
Składniki na masę szpinakową:
2 paczki mrożonego szpinaku
50g twarogu
200g jogurtu naturalnego
2 kulki mozzarelli czyli około 250g
2 jajka
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
Spód – Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), sól i siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę zimnej wody – 3 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy ciasto na 30 min. do lodówki.
Masa – szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Kiedy szpinak się rozmrozi dodajemy jajka, energicznie mieszając, aby nie zrobiła nam się „jajecznica”. Następnie dodajemy jogurt, twaróg i pokrojoną drobno mozzarellę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Na formę do tarty rozkładamy równomiernie ciasto i robimy dziurki widelcem. Pieczemy sam spód przez około 15 min. Następnie nakładamy szpinakową masę i pieczemy kolejne 35 min.
Tarta smakuje przepysznie podana z pomidorkami.
Smacznego