17 października 2020 roku Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej zaproponowało alternatywę dla dobrze nam znanej piramidy żywieniowej
Przedstawiono TALERZ ZDROWIA
Talerz jest podzielony na trzy części
Największą część, połowę talerza stanowią warzywa i owoce, ze znaczną przewagą warzyw.
Ćwiartkę talerza stanowią produkty zbożowe: kasze, ryż, chleb, a zaleca się by przede wszystkim spożywać produkty pełnoziarniste.
Ostatnią ćwierć powinny stanowić źródła białka i tłuszczów, z małym udziałem mięsa (zalecane mięso to przede wszystkim ryby oraz chude mięsa). Do tego tę część uzupełniają takie produkty jak – orzechy, nasiona roślin strączkowych, jaja.
Naszym zdaniem jest to dużo czytelniejsze i bardziej intuicyjne podejście do jedzenia
W najnowszych rekomendacjach zaproponowano również jak w 3 krokach, stopniowo poprawiać swoje nawyki żywieniowe w takich kwestiach jak ograniczenie soli, zamiana tłuszczy zwierzęcych na roślinne, czy istotność regularności posiłków i codziennej aktywności fizycznej.
Sprawdź na grafice co powinno się znaleźć na twoim talerzu.