Kilka ciekawych informacji na temat łososia znajdziecie w rozwinięciu. Zapraszamy

  • Ryby od zawsze kojarzyły nam się ze zdrową żywnością. To fakt, zawierają pełnowartościowe białko i to w sporych ilościach, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak kwasy omega -3 EPA i DHA. Do tego ryby zazwyczaj są lekkostrawne, gdy poddamy je gotowaniu na parze czy lekkiemu duszeniu.
  • Według wielu specjalistów żywienia dzisiejszy łosoś hodowlany ze zdrowiem ma niewiele wspólnego. Dlaczego? Z powodu licznych zanieczyszczeń w tej rybie.
  • Okazało się, że łosoś hodowlany jest o wiele bardziej toksyczny niż jakakolwiek inna ryba. Norweski działacz na rzecz ochrony środowiska Kurt Oddekalv twierdzi, że dzisiejszy łosoś hodowlany jest jedną z najbardziej toksycznych żywności na świecie, dodając, że hodowla łososia jest “katastrofą zarówno dla środowiska, jak i dla zdrowia ludzi.
  1. “Nie polecam kobietom w ciąży, dzieciom i młodzieży spożywać łososia hodowlanego. Nie ma pewności co do ilości toksyn zawartych w łososiu i tego, jak te substancje wpływają na dzieci, młodzież i kobiety w ciąży “- mówi dr Anne-Lise Birch Monsen, biolog z Uniwersytetu w Bergen w Norwegii.
  2. Polskie normy żywienia IŻŻ podają również, że kobiety w ciąży powinny unikać zbyt częstego spożywania ryb, właśnie ze względu na zanieczyszczenia.
  3. Łosoś hodowlany ale i dziki (który jest bardziej polecany) są narażone na zanieczyszczenia pochodzące z wód w których żyją.
  4. Głównymi zanieczyszczeniami występującymi w łososiu mogą być: dioksyny, PCB, różne rodzaje pestycydów.
  5. Powyższe związki są niebezpieczne dla zdrowia człowieka. Dioksyny mogą działać pro nowotworowo.
  6. Autorzy niektórych badań sugerują, że umiarkowane spożycie łososia hodowlanego może stanowić zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwory. [https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1257546/]
  7. W jednym z badań przeanalizowano 700 próbek łososia, zawartość PCB była 8 razy większa u łososia hodowlanego w porównaniu z dzikim. [https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14716013/]

 

Podsumowanie:

  • ryby powinny stanowić nieodłączny element diety ze względu na cenne kwasy tłuszczowe omega-3 czy pełnowartościowe białko, szczególnie gdy unikamy mięsa i nasion strączkowych,
  • ryby nadal uważane są za zdrowe, jednak warto unikać ich nadmiaru w diecie ze względu na możliwe zanieczyszczenia,
  • umiarkowane ich spożycie 2-3 razy w tygodniu, stosując zasadę różnorodności i unikając ryb dużych np. rekin oraz łososia hodowlanego jest zalecane,
  • kobiety w ciąży, dzieci i osoby starsze powinny wybierać częściej łososia dzikiego i małe rybki takie jak np. szprotki,
  • poważnym problemem w rybach, szczególnie w łososiu hodowlanym, stały się zanieczyszczenia, choć FDA uważa, że są na bezpiecznym poziomie dla człowieka,
  • my zalecamy unikać łososia hodowlanego i jak najczęściej wybierać tego dzikiego, mimo że jest o wiele droższy i trudno dostępny,
  • oczywiście spożycie łososia hodowlanego „raz na jakiś czas” u osób dorosłych i zdrowych nie powinno zaszkodzić, jednakże jeśli mamy zdrowszą alternatywę -> łosoś dziki -> to warto z niej korzystać,
    należy pamiętać, iż w dzisiejszych czasach każda żywność ma swoje wady, nawet warzywa i owoce posiadają pewne zanieszczyczenia, podobnie mięso itd. więc wybierajmy z głową, kierując się zasadą mniejszego zła, ale nie popadając w drugą skrajność „myślenia tylko o zdrowym jedzeniu” – równowaga to klucz do zdrowia.

Źródło:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15345337/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16198332
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1257546/
http://faktyozywnosci.pl/losos-dziki-a-losos-hodowalny/