W nawiązaniu do wczorajszego Dnia Dziecka. Witamy Panią Frytkę! Przepis znajdziesz poniżej.

Dzieci uwielbiają frytki (nie tylko dzieci ) – nie musimy z nich rezygnować! Warto jedna przygotowywać je w odpowiedni sposób. Frytki z barów szybkiej obsługi niestety najczęściej nie miały zbyt wiele wspólnego z ziemniakami. Zawierają wiele środków chemicznych, poprawiaczy smaku oraz konsystencji. Smażone są najczęściej na rafinowanych olejach roślinnych, które pod wpływem wysokiej temperatury wzbogacają się o kwasy tłuszcze trans. Te natomiast są czynnikiem ryzyka chorób metabolicznych – otyłości, cukrzycy typu II, miażdżycy czy chorób niedokrwiennych serca.

Pieczone frytki domowej roboty będą świetną alternatywą dla frytek z Mc’Donalda.

Wystarczy:
– obrać ziemniaki, –
– pokroić je w kształcie frytek,
– skropić rozpuszczonym olejem kokosowym lub smalcem gęsim,
– oprószyć solą himalajską i słodką papryką,
– zapiec około 30-40 min w 200 stopniach.
Ważna wskazówka: w celu zachowania jak największej ilości cennych składników odżywczych obecnych w ziemniakach, obieraj je tuż przed przyrządzeniem.

Do tego można podać domowy ketchup:

– kartonik naturalnego przecieru pomidorowego
– 1 łyżeczka octu balsamicznego lub winnego
– sól himalajska, pieprz cayenne, papryka słodka

Lub domowego majonezu:

– 1 żółtko
– łyżeczka musztardy Djon
– łyżka oliwy extra virgin
– sól himalajska, pieprz cayenne

Urozmaicaj domowe frytki robiąc je ze słodkich batatów, selera lub marchewek – mogą być dodatkiem do frytek z ziemniaków.
Możesz zabawić się z dziećmi w odgadywanie warzywa , z którego jest zrobiona frytka!

Już w połowie czerwca organizujemy szkolenie z zakresu żywienia dzieci, na które Was serdecznie zapraszamy!
https://www.facebook.com/events/1562954443997446/

1