Pizza na spodzie z batata jest wyśmienita. Musicie spróbować. Przepis poniżej.
Większość z Nas uwielbia pizzę. Będąc na diecie nieraz o niej śnimy. Stworzyć dobrą pizzę bezglutenową, która smakiem nie odbiega od normalnej to majstersztyk. Myślałam, że numerem jeden to pizza na spodzie z kalafiora, jedna po wczorajszej kolacji wiem, że na pierwsze miejsce wkradł się BATAT.
Pizza z batata z boczkiem, cukinią i pomidorem:
– 1 duży batat (około 300g) upieczony w piekarniku do miękkości
– około 50 g mąki gryczanej
– około 50 g mąki jaglanej
– łyżeczka oliwy z oliwek
+ ulubione dodatki, u mnie, sos pomidorowy, cukinia, boczek i pomidor
Upieczonego, obranego oraz ostudzonego batata mieszamy z mąkami oraz z oliwą z oliwek. Ciasto nie powinno kleić się do dłoni. Jeżeli tak jest to dodajemy więcej mąki. Przygotowaną masę przekładamy na papier do pieczenia i wałkujemy ciasto o średnicy około 30 cm. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 13 – 15 min. W połowie pieczenia włączamy termoobieg. Po upieczeniu spodu dodajemy ulubione dodatki. Na końcu wstawiamy do piekarnika na ostatnie 10 min.
SMACZNEGO!!!