Lubicie czekoladę o smaku pomarańczy? Jeżeli tak, ten przepis jest stworzony dla Was.

Dzisiejszy przysmak nazwałam keto ciasto, gdyż zawiera mało węglowodanów. Taki deserowy cheat meal dla osób będących na ketozie. Ciasto pachnie wspaniale, a jeszcze lepiej smakuje. Dodatkowym jego plusem jest puszystość oraz lekkość.

Przepis:

  • 400g pomarańczy w całości (1 duża lub 2 małe)
  • 6 jajek
  • pół szklanki mąki kokosowej
  • ksylitol/ erytrol – około 100 – 150g (można pominąć)
  • 4 łyżki karobu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Pomarańcze gotuj w całości, pod przykrywką przez 1,5 – 2 h. Następnie pomarańcze całkowicie wystudź (można to zrobić dzień wcześniej) i zblenduj na jednolitą masę. Dodaj resztę składników i wymieszaj/zblenduj. Ciastko przelej do formy i piecz w 180 stopniach przez około 45 – 55 min (z termoobiegiem).

26Smacznego!