Na dzisiaj przygotowałam dla Was przepyszny pasztet drobiowy. Polecam każdemu wypróbować przepis, następnie poporcjować i zamrozić.
Pasztet drobiowy:
- 1 kg drobiu (ja użyłam udka z kurczaka)
- 20 dag boczku
- 20 dag wątróbki drobiowej
- 3 jajka
- 2 cebule
- Przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól, rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Drób zalałam zimną wodą, tak, aby był cały przykryty. Dodałam pieprz ziarnisty, liść laurowy oraz ziele angielskie. Wszystko gotowała około 1,5 h na wolnym ogniu. W międzyczasie podsmażyłam pokrojoną w piórka cebulę wraz z wątróbką. Od przestudzonych udek oddzielam mięso od kości. Następnie w maszynce zmieliłam kurczaka, wątróbkę z cebulą oraz boczek. Do powstałej masy dodałam jajka oraz przyprawy. Można również dodać ugotowany seler, pietruszkę czy marchewkę. Masę wylałam do 2 keksówek i piekłam około 1,5 h w 180 stopniach.
Smacznego !!