Na dzisiaj przygotowałam dla Was przepyszny pasztet drobiowy. Polecam każdemu wypróbować przepis, następnie poporcjować i zamrozić.

Pasztet drobiowy:

  • 1 kg drobiu (ja użyłam udka z kurczaka)
  • 20 dag boczku
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 3 jajka
  • 2 cebule
  • Przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól, rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Drób zalałam zimną wodą, tak, aby był cały przykryty. Dodałam pieprz ziarnisty, liść laurowy oraz ziele angielskie. Wszystko gotowała około 1,5 h na wolnym ogniu. W międzyczasie podsmażyłam pokrojoną w piórka cebulę wraz z wątróbką. Od przestudzonych udek oddzielam mięso od kości. Następnie w maszynce zmieliłam kurczaka, wątróbkę z cebulą oraz boczek. Do powstałej masy dodałam jajka oraz przyprawy. Można również dodać ugotowany seler, pietruszkę czy marchewkę. Masę wylałam do 2 keksówek i piekłam około 1,5 h w 180 stopniach.

Smacznego !!