Dzisiaj zapraszam na ciasteczka jabłkowo – marchewkowe z płatkami owsianymi.
Idealne na zdrową przekąskę dla małych i dużych dzieci. Dużą inspiracją do powstania tych ciasteczek był przepis na ciasteczka marchewkowe z Kwestii Smaku.
Przepis:
- ¾ szklanki płatek owsianych bezglutenowych
- ¼ szklanki płatek jaglanych
- szklanka mąki jaglanej
- łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- łyżeczka cynamonu
- duża marchewka
- jabłko
- 4 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego
- 4 łyżki cukru kokosowego
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Marchew i jabłko zetrzyj na tarce. Suche i mokre składniki wymieszaj w oddzielnych miseczkach. Do mokrych składników dodaj suche i wymieszaj. Na końcu dołóż startą marchewkę i jabłko. Możesz również urozmaicić przepis dodając np. orzechy. Piecz około 10 min w 180 stopniach .
Smacznego!