Świetna alternatywa dla sklepowych jogurtów, dzieciaki bardzo go lubią!

Przepis:

  • 1,5 litra mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki miodu (lub inne źródło cukru w razie nietolerancji)
  • fiolkę bakterii jogurtowych
  • termometr kuchenny
  • garnek
  • 2 duże wyparzone wrzątkiem słoiki
  • 1 wyparzoną łyżkę
  • domowy jogurt z mleka kokosowego

Sposób przygotowania:

Fiolka z bakteriami probiotycznymi od np. Zakwaski
1. Mleko należy dokładnie wymieszać i podgrzać do temperatury około 45 stopni
2. Dodać miód, wymieszać
3. Dodać żelatynę, wymieszać
4. Odlać odrobinę mleka do fiolki. Dokładnie wstrząsnąć, by wszystkie bakterie się rozpuściły
5. Dolać zawartość fiolki do pozostałego mleka
6. Mleko przelać do słoików, zakręcić
7. Słoiki zawinąć w gruby ręcznik lub koc i odstawić w ciepłe, spokojne miejsce bez przeciągu na 8 do 16 godzin (uwaga! miejsce musi być naprawdę ciepłe)

Wszystko macie dobrze opisane na www.readthelabel.pl