Na weekend musi być gryczane z owocami i kruszonką! Przepis w rozwinięciu.
Przepis:
- 200 gram masła (daje 300)
- 50 gram ksylitolu /erytrol
- 4 jajka
- 250 gram mąki gryczanej
- 1 łyżeczka sody albo proszku do pieczenia
- Kruszonka
- 150 gram mąki
- 80 gram masła
- 20 gram ksylitolu
Sposób przygotowania:
Masło takie miękkie ubijamy że słodzikiem na gładka masę co parę minut dodajemy jajko, jak już to mamy zmniejszamy obroty i dodajemy przesiana mąkę z proszkiem powoli cały czas mieszając aż do połączenia masy.
Blaszki smarujemy masłem przekładamy masę i dajemy owoce jakie lubimy.
Kruszonka – rozmawiamy masło na małym ogniu dodajemy ksylitolu plus maka i mieszamy trzepaczka. Kruszonka posypujemy owoce.
Ciasto do rozgrzane wcześniej piekarnika na godzinkę 180 stopni.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem