Na weekend musi być gryczane z owocami i kruszonką! Przepis w rozwinięciu.

Przepis:

  • 200 gram masła (daje 300)
  • 50 gram ksylitolu /erytrol
  • 4 jajka
  • 250 gram mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka sody albo proszku do pieczenia
  • Kruszonka
  • 150 gram mąki
  • 80 gram masła
  • 20 gram ksylitolu

Sposób przygotowania:

Masło takie miękkie ubijamy że słodzikiem na gładka masę co parę minut dodajemy jajko, jak już to mamy zmniejszamy obroty i dodajemy przesiana mąkę z proszkiem powoli cały czas mieszając aż do połączenia masy.
Blaszki smarujemy masłem przekładamy masę i dajemy owoce jakie lubimy.
Kruszonka – rozmawiamy masło na małym ogniu dodajemy ksylitolu plus maka i mieszamy trzepaczka. Kruszonka posypujemy owoce.
Ciasto do rozgrzane wcześniej piekarnika na godzinkę 180 stopni.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem