Przykładowy dzień “Diety samuraja” dla osób z niedoczynnością tarczycy lub niedoczynnością hashimoto! Zapraszamy

Zacznij od podstaw:

  • odpowiednia ilość i jakość snu (optymalnie 22-6),
  • odpowiednie nawodnienie – pij codziennie minimum 1,5 litra wody średnio- i wysokozmineralizowanej (jeśli ćwiczysz to relatywnie więcej),
  • unikaj stresu i wprowadź metody relaksacyjne – medytacja, ćwiczenia oddechowe, spacery na łonie natury,
  • śmiech i sex też jest ważny

Bez tych podstawowych czynników twoja tarczyca może nie działać sprawnie pomimo dobrej diety.

  • Wyrzuć ze swojej diety wszystko, co wysokoprzetworzone: cukier, wyroby cukiernicze, fast foody, kolorowe napoje, sztuczne słodziki, tłuszcze typu ‘trans’ roślinne (znajdziesz je m.in. w margarynach, chipsach, ciasteczkach, wyrobach z ciasta francuskiego).
  • Wprowadź dużo warzyw, zwłaszcza sezonowych, nie stroń od zielonych warzyw- awokado, szparagów, zielonej papryki, uważaj natomiast na NADMIAR SUROWYCH brokułów czy niektórych zielonych liści.
  • Uważaj na goitrogeny, upośledzają przyswajanie jodu, mogą powodować wzrost wola. Zawarte są w największych ilościach w soi, warzywach krzyżowych: kapuście, brokule, brukselce, kalafiorze, brukwi, rzodkwi, jarmużu, kalarepie, w mniejszej ilości w kaszy jaglanej, orzeszkach piniowych czy ziemnych, truskawkach czy szpinaku. Soję najlepiej odrzucić całkowicie, natomiast warzywa i kaszę jedz od czasu do czasu, ale gotowane i w otwartym naczyniu.
  • Wprowadź więcej naturalnych źródeł wspomnianego wyżej jodu, przy niedoczynności twoja tarczyca szczególnie go potrzebuje. NATOMIAST unikaj jodu w niedoczynności Hashimoto. Znajdziesz go w rybach morskich, owocach morza, wodorostach – upewnij się, że ryby są nie hodowlane, a wodorosty najlepiej ekologiczne. Uwaga: przy Hashimoto najlepiej unikać jodu, CO NIE OZNACZA ŻE KAŻDA OSOBA Z HASHIMOTO MUSI GO UNIKAĆ. RÓŻNE PRACE NAUKOWE POKAZUJĄ ŻE W POŁĄCZENIU Z SELENEM WRĘCZ POPRAWIA STAN HASHIMOTO.
  • Wprowadź nieco więcej dobrej jakości białka. Białko napędza metabolizm, który przy niedoczynności jest spowolniony. Jedz jak najmniej przetworzone mięso, podroby, jaja wiejskie, dziko żyjące ryby, nabiał dobrej jakości jeśli dobrze go tolerujesz (my najczęściej zalecamy ograniczenie lub odrzucenie w tych jednostkach chorobowych), szczególnie polecany kozi czy owczy, najlepiej z niepasteryzowanego mleka.
  • Nie unikaj tłuszczu w diecie. Dobrej jakości tłuszcz jest niezwykle istotny dla gospodarki hormonalnej jak i wpływa na ogólna kondycję zdrowotną organizmu. Jedz jaja, tłuste ryby, dobrej jakości mięso, awokado, oliwę z oliwek, olej kokosowy (najlepiej nierafinowany), orzechy : włoskie, migdały, nerkowce czy szczególnie zasobne w selen brazylijskie- selen to pierwiastek niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy, olej z czarnuszki ( szczególnie przy Hashimoto), olej lniany, olej z wiesiołka, olej z ogórecznika, masło klarowane czy smalec. Ilość poszczególnych rodzajów tłuszczu (nasycone, jedno-, wielonienasycone) powinna być odpowiednio zbilansowana.
  • Jedz odpowiednie źródła węglowodanów – w tych przypadkach najlepiej bez glutenu: kasze gryczaną, w mniejszej ilości jaglaną, amarantus, ryż, ziemniaki, bataty, warzywa skrobiowe, surowe kakao, karob, owoce – szczególnie jagodowe.

Jak sama nazwa wskazuje to PRZYKŁADOWY DZIEŃ – niektórzy potrzebują większych ilości jedzenia, niektórzy mniejszych, niektórzy większych wykluczeń, niektórzy mniejszych, inni mają dodatkowe problemy ze zdrowiem. 

Śniadanie:
Jajka z pastą rybną
2-3 jajka ugotuj na pół twardo, przekrój na pół. Szprotki lub sardynki z puszki odsącz z oleju ( wybieraj te w składzie z samą rybą, olejem i solą), dodaj do nich 3 łyżki jogurtu koziego, trochę pokrojonej cebuli i posiekaną nać pietruszki- szprotki najpierw rozgnieć widelcem, następnie wymieszaj z resztą. Obok na talerzu połóż pokrojonego 1 pomidora, polanego łyżką oliwy z oliwek lub oleju z czarnuszki, do smaku możesz dodać trochę soku z cytryny.

Inna opcja:
Chleb żytni na zakwasie 100% – 2-3 kromki posmaruj masłem klarowanym lub awokado, dodaj dobrej jakości wędlinę i ulubione warzywa typu: cebulka, ogórek kiszony.

II śniadanie:
Sałatka owocowa
Pokrój 1 banana, dodaj ½ szklanki borówek, małą garść orzechów włoskich i 2 posiekane orzechy brazylijskie, łyżkę wiórek kokosowych, opcjonalnie polej mleczkiem kokosowym.

Obiad:
Gulasz z podrobów
Ok 150g wymieszanych razem oczyszczonych żołądków i serduszek drobiowych, smażyć niedługo na smalcu/maśle klarowanym, następnie dodać rozmrożoną włoszczyznę pokrojoną w słupki (ok połowy opakowania), chwilę smażyć, podlać zimną wodą i dusić około 20-30min do miękkości. Dodać sól himalajską, pieprz, kurkumę i 2 czubate łyżki dobrego koncentratu pomidorowego.
+ kasza gryczana niepalona (ok ½ woreczka przed ugotowaniem)
+ 2 ogórki małosolne + garść jarmużu opcjonalnie (może być podduszony)

Kolacja:
Ryż z warzywami
Ugotuj ryż basmati. Około ½ szklanki połącz z gotowaną cukinią (1/3 szt) i odrobiną czosnku. Dopraw sola himalajską i pieprzem. Na wierzch możesz zetrzeć trochę sera koziego i dodać oleju z awokado lub oliwy.