Dzisiaj II część postu na temat serca, a dokładniej, co należy robić żeby nasz układ sercowo- naczyniowy był w dobrej kondycji. Zapraszamy do czytania!
To, na czym warto skupić uwagę w celu prewencji chorób serca i naczyń krwionośnych to:
- Wyrównanie wszelkich niedoborów i zapewnienie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, najważniejsze dla serca związki to:
- Magnez- wchodzi w prawie wszystkie r-cje organizmu, odpowiada za prawidłowy rytm serca, jest niezbędny do kurczenia i rozkurczania mięśni tętnic, uznaje się go za naturalny bloker kanału wapniowego co przeciwdziała nadmiernym skurczom a w konsekwencji niedotlenieniu mięśnia sercowego, migotaniu przedsionków czy udaru. Kontroluje również poziom elektrolitów w komórkach- szczególnie ważnym jest potas, niezbędny dla odpowiedniego rytmu serca.
- Niestety magnez tracony jest na bieżąco w naszym organizmie (szczególnie podczas stresu), dodatkowo pożywienie w dzisiejszych czasach nie dostarcza go w zadowalającej ilości (wyjałowiona gleba), a dodatkowym utrudnieniem są zaburzenia wchłaniania czy gospodarki hormonalnej, spożywanie alkoholu czy ćwiczenia fizyczne.
- Wapń- odpowiedzialny za odpowiednią kurczliwość mięśnia sercowego co wpływa na dotlenienie tkanek, reguluje ciśnienie tętcznie (należy jednak uważać z suplementacją, lepiej skupić się na dostarczaniu go wraz z dietą).
- NO-tlenek azotu- rozszerza naczynia krwionośne, przez co obniża ciśnienie krwi, polepsza przepływ krwi, działa również przeciwzapalnie i przeciwagregacyjnie-zapobiega tworzeniu skrzepów (azotany uwalniają NO, a znajdziemy je np. w buraku, rukoli, marchwi, szpinaku czy soku z granatów)
- Koenzym Q10 – reguluje ciśnienie tętnicze, usprawnia przepływ krwi, ‘odżywia’ mitochondria,
- Allicyna (czosnek) -oprócz tego, że działa silnie przeciwbakteryjnie to zawarte w nim siarkowodory obniżają ciśnienie tętnicze krwi, hamuje tworzeniu się zakrzepów i złogów miażdżycowych, poprawia lipidogram
- Witamina K- zmniejsza zwapnienia tętnic i rozrzedza krew, co powoduje obniżenie ciśnienia krwi, i chroni przed zakrzepami, odprowadza wapń z tętnic do kości, przeciwdziałając zwapnieniom
- L-tauryna- bardzo ważny aminokwas dla odpowiednio pracującego serca, reguluje ciśnienie krwi, dotlenia komórki, stabilizuje rytm serca, stabilizuje błony komórkowe
- Foliany- chronią przed nadmierną kumulacją homocysteiny, głównego czynnika ryzyka powstania miażdżycy
- L-arginina, aminokwas, z którego powstaje tlenek azotu, oprócz tego przyczynia się do powstawania kreatyny, niezbędnej do pracy mięśni (w tym serca).
- Resweratrol – działa silnie przeciwutleniająco, wspomaga działanie układu sercowego, działa przeciwzapalnie, poprawia lipidogram, poprawia krążenie krwi, neutralizuje utlenione frakcje cholesterolu
- Magnez- wchodzi w prawie wszystkie r-cje organizmu, odpowiada za prawidłowy rytm serca, jest niezbędny do kurczenia i rozkurczania mięśni tętnic, uznaje się go za naturalny bloker kanału wapniowego co przeciwdziała nadmiernym skurczom a w konsekwencji niedotlenieniu mięśnia sercowego, migotaniu przedsionków czy udaru. Kontroluje również poziom elektrolitów w komórkach- szczególnie ważnym jest potas, niezbędny dla odpowiedniego rytmu serca.
- redukcja stresu:
- odpowiednia ilość i jakość snu (ostatnio przyznano za to nagrodę Nobla- chyba, nie może być większego dowodu, że to nie bujda?! 😉 – regeneruje organizm, w tym mięsień sercowy, reguluje poziom katecholamin, obniża kortyzol, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia organizm
- odpowiednia do przypadku aktywność fizyczna, redukuje stres, wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, reguluje ciśnienie krwi ( podczas jej trwania wydziela się również NO)
- medytacje, ćwiczenia oddechowe, obcowanie z naturą, relaks, pozytywne myśli!
*powyższe czynności będą stymulowały nerw błędny, o którym pisałyśmy niedawno, a który to pozytywnie wpływa na serce – widać jak wszystko się ze sobą łączy! - niepalenie papierosów, ograniczenie spożycia alkoholu!
- dostarczanie antyoksydantów, jako obrona przed nadmiarem wolnych rodników, a więc : witamin C, A, E, dodatkowo uzupełnienie selenu i cynku, bioflawonoidów, które również działają antyoksydacyjnie.
- Unikanie smażenia (szczególnie na roślinnych olejach- wyjątkiem jest kokosowy, w krótkich smażeniach nada się również oliwa z oliwek), które jest źródłem wolnych rodników i oxy-cholesterolu, związków Maillarda- akrylamidu i końcowych produktów glikacji. Zamiast tego duszenie, gotowanie, pieczenie ewentualnie.
Jakie produkty warto spożywać w trosce o zdrowe serce?
- tłuste ryby morskie, tran- źródła przeciwzapalnych omega 3
- oliwa z oliwek, awokado, orzechy- źródła przeciwzapalnych omega 9
- kasza gruboziarniste, szczególnie gryczana niepalona, surowe kakao, orzechy- źródła magnezu
- surowe kakao, owoce jagodowe, czerwone wytrawne wino (z umiarem)- źródła resweratrolu i innych przeciwutleniaczy
- banany, ziemniaki, pomidory – źródła potasu
- pomidory, papryka (duszone, podsmażane, gotowane), morele, czerwone grejpfruty- źródła likopenu
- czerwone mięso (nie smażone, grillowane, pieczone nie za długo, a najlepiej surowe np. tatar)- źródło l-argininy, witamin z grupy B, omega 3, tauryny i koenzymu Q10
- zielone warzywa liściaste – źródła tlenku azotu, witamin z grupy B, antyoksydantów, witaminy K
- sól dobrej jakości zasobna w elektrolity- himalajska, kłodawska