Dzisiaj II część postu na temat serca, a dokładniej, co należy robić żeby nasz układ sercowo- naczyniowy był w dobrej kondycji. Zapraszamy do czytania!

To, na czym warto skupić uwagę w celu prewencji chorób serca i naczyń krwionośnych to:

  • Wyrównanie wszelkich niedoborów i zapewnienie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, najważniejsze dla serca związki to:
    • Magnez- wchodzi w prawie wszystkie r-cje organizmu, odpowiada za prawidłowy rytm serca, jest niezbędny do kurczenia i rozkurczania mięśni tętnic, uznaje się go za naturalny bloker kanału wapniowego co przeciwdziała nadmiernym skurczom a w konsekwencji niedotlenieniu mięśnia sercowego, migotaniu przedsionków czy udaru. Kontroluje również poziom elektrolitów w komórkach- szczególnie ważnym jest potas, niezbędny dla odpowiedniego rytmu serca.
      • Niestety magnez tracony jest na bieżąco w naszym organizmie (szczególnie podczas stresu), dodatkowo pożywienie w dzisiejszych czasach nie dostarcza go w zadowalającej ilości (wyjałowiona gleba), a dodatkowym utrudnieniem są zaburzenia wchłaniania czy gospodarki hormonalnej, spożywanie alkoholu czy ćwiczenia fizyczne.
    • Wapń- odpowiedzialny za odpowiednią kurczliwość mięśnia sercowego co wpływa na dotlenienie tkanek, reguluje ciśnienie tętcznie (należy jednak uważać z suplementacją, lepiej skupić się na dostarczaniu go wraz z dietą).
    • NO-tlenek azotu- rozszerza naczynia krwionośne, przez co obniża ciśnienie krwi, polepsza przepływ krwi, działa również przeciwzapalnie i przeciwagregacyjnie-zapobiega tworzeniu skrzepów (azotany uwalniają NO, a znajdziemy je np. w buraku, rukoli, marchwi, szpinaku czy soku z granatów)
    • Koenzym Q10 – reguluje ciśnienie tętnicze, usprawnia przepływ krwi, ‘odżywia’ mitochondria,
    • Allicyna (czosnek) -oprócz tego, że działa silnie przeciwbakteryjnie to zawarte w nim siarkowodory obniżają ciśnienie tętnicze krwi, hamuje tworzeniu się zakrzepów i złogów miażdżycowych, poprawia lipidogram
    • Witamina K- zmniejsza zwapnienia tętnic i rozrzedza krew, co powoduje obniżenie ciśnienia krwi, i chroni przed zakrzepami, odprowadza wapń z tętnic do kości, przeciwdziałając zwapnieniom
    • L-tauryna- bardzo ważny aminokwas dla odpowiednio pracującego serca, reguluje ciśnienie krwi, dotlenia komórki, stabilizuje rytm serca, stabilizuje błony komórkowe
    • Foliany- chronią przed nadmierną kumulacją homocysteiny, głównego czynnika ryzyka powstania miażdżycy
    • L-arginina, aminokwas, z którego powstaje tlenek azotu, oprócz tego przyczynia się do powstawania kreatyny, niezbędnej do pracy mięśni (w tym serca).
    • Resweratrol – działa silnie przeciwutleniająco, wspomaga działanie układu sercowego, działa przeciwzapalnie, poprawia lipidogram, poprawia krążenie krwi, neutralizuje utlenione frakcje cholesterolu
  • redukcja stresu:
    • odpowiednia ilość i jakość snu (ostatnio przyznano za to nagrodę Nobla- chyba, nie może być większego dowodu, że to nie bujda?! 😉 – regeneruje organizm, w tym mięsień sercowy, reguluje poziom katecholamin, obniża kortyzol, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia organizm
    • odpowiednia do przypadku aktywność fizyczna, redukuje stres, wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, reguluje ciśnienie krwi ( podczas jej trwania wydziela się również NO)
    • medytacje, ćwiczenia oddechowe, obcowanie z naturą, relaks, pozytywne myśli!
      *powyższe czynności będą stymulowały nerw błędny, o którym pisałyśmy niedawno, a który to pozytywnie wpływa na serce – widać jak wszystko się ze sobą łączy!
    • niepalenie papierosów, ograniczenie spożycia alkoholu!
    • dostarczanie antyoksydantów, jako obrona przed nadmiarem wolnych rodników, a więc : witamin C, A, E, dodatkowo uzupełnienie selenu i cynku, bioflawonoidów, które również działają antyoksydacyjnie.
    • Unikanie smażenia (szczególnie na roślinnych olejach- wyjątkiem jest kokosowy, w krótkich smażeniach nada się również oliwa z oliwek), które jest źródłem wolnych rodników i oxy-cholesterolu, związków Maillarda- akrylamidu i końcowych produktów glikacji. Zamiast tego duszenie, gotowanie, pieczenie ewentualnie.

Jakie produkty warto spożywać w trosce o zdrowe serce?

  • tłuste ryby morskie, tran- źródła przeciwzapalnych omega 3
  • oliwa z oliwek, awokado, orzechy- źródła przeciwzapalnych omega 9
  • kasza gruboziarniste, szczególnie gryczana niepalona, surowe kakao, orzechy- źródła magnezu
  • surowe kakao, owoce jagodowe, czerwone wytrawne wino (z umiarem)- źródła resweratrolu i innych przeciwutleniaczy
  • banany, ziemniaki, pomidory – źródła potasu
  • pomidory, papryka (duszone, podsmażane, gotowane), morele, czerwone grejpfruty- źródła likopenu
  • czerwone mięso (nie smażone, grillowane, pieczone nie za długo, a najlepiej surowe np. tatar)- źródło l-argininy, witamin z grupy B, omega 3, tauryny i koenzymu Q10
  • zielone warzywa liściaste – źródła tlenku azotu, witamin z grupy B, antyoksydantów, witaminy K
  • sól dobrej jakości zasobna w elektrolity- himalajska, kłodawska