Stany zapalne – to dziś główna przyczyna większości chorób przewlekłych.

Oczywiście nie chodzi o stany zapalne ostre – jak przy grypie, kiedy to produkowane cytokiny prozapalne wywołują gorączkę, która ma za zadanie wybić patogeny. Chodzi o stany zapalne przewlekłe, które mogą niszczyć nasz organizm wiele lat.

Główną przyczyną powstawania takich stanów zapalnych jest nadmiar wolnych rodników. Ten nadmiar bierze się od niedoboru naszych naturalnych antyoksydacyjnych systemów obronnych – a mamy ich całkiem sporo – koenzym Q10, glutation, SOD, katalaza i inne. Niedobory, kiepska dieta i styl życia sprawiają, że te systemy nie działają prawidłowo.

Niestety – podejście zachodniej medycyny do stanów zapalnych niesie za sobą poważne skutki uboczne. Niesteroidowe leki przeciwzapalne są przepisywane na potęgę – ponad 30 bilionów każdego roku! NSAID –hamują IL6 czy TNF-alpha, ale powodują liczne skutki uboczne- uszkodzenie mikroflory, mitochondriów, czy zwiększone ryzyko krwawienia z przewodu pokarmowego. Naturalne sposoby na pozbycie się stanów zapalnych są zdecydowanie bezpieczniejsze.

  • Apigenina – znajduje się naturalnie w rumianku, czy pietruszce – hamuje NF-KB
  • Luteolina – występuje w selerze, czy papryce – hamuje IL6
  • Resweratrol – silny antyoksydant występujący w skórkach winogron i czerwonym winie
  • Naturalne kakao nie przetworzone
  • Imbir – posiada świetne właściwości antyzapalne
  • Likopen – występuje w pomidorach – antyoksydant o działaniu także antynowotworowym
  • Boswellia – silnie antyzapalny związek, super na RZS czy różnego rodzaju bóle spowodowane stanami zapalnymi.

Jest tego oczywiście znacznie więcej. Najlepsze co chroni nasz przed stanami zapalnymi to dobra dieta. Czasem przy chorobach przewlekłych warto wspomóc się odpowiednią suplementacją. Jest ona zdecydowanie bezpieczniejsza i prawie pozbawiona skutków ubocznych. Oczywiście są sytuacje wyjątkowe, gdzie krótkie stosowanie leków może przynieść ulgę. Niestety jednak stosowanie ich jest dziś mocno nadużywane.