W weekendy też czasem macie ochotę na coś słodkiego? Te ciasteczka są przepyszne. Można je w dodatku zrobić na 100 różnych sposobów!
Przepis:
Przepis na ciasto – spód:
- 3 jajka
- 100 g masła
- mąka kokosowa – 2 czubate łyżki
- do posłodzenia – erytrol albo miód
- ziarenka z laski wanilii
- łyżka śmietany kokosowej
Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy, dodajemy jaja, słodzik, wanilię, śmietanę kokosową, ostrożnie wsypujemy mąkę kokosową i mieszamy – mąka kokosowa chłonie wilgoć mocno, trzeba uważać żeby ciasto nie było za suche. Ciastem wykładamy foremki – dość cienko, żeby było miejsce na resztę. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Do środka możemy dać co nam się podoba! U mnie:
- wersja z kremem pomarańczowym – krem: 3 żółtka, skórka pomarańczowa sproszkowana, 50 ml soku z pomarańczy, 50g masła, erytrol – podgrzewamy wszystkie składniki na wolnym ogniu aż uzyskamy konsystencję budyniu. Wystudzony krem nakładamy i polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą. Odkładamy na około 1h do lodówki.
- wersja z masłem orzechowym: do środka dajemy masło orzechowe dobrej jakości i polewamy gorzką czekoladą.
- wersja z wiśniami: kładziemy do środka wiśnie i polewamy gorzką czekoladą.
Wersji można zrobić całe mnóstwo!!