W weekendy też czasem macie ochotę na coś słodkiego? Te ciasteczka są przepyszne. Można je w dodatku zrobić na 100 różnych sposobów!

Przepis:

Przepis na ciasto – spód:

  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • mąka kokosowa – 2 czubate łyżki
  • do posłodzenia – erytrol albo miód
  • ziarenka z laski wanilii
  • łyżka śmietany kokosowej

Sposób przygotowania:

Masło rozpuszczamy, dodajemy jaja, słodzik, wanilię, śmietanę kokosową, ostrożnie wsypujemy mąkę kokosową i mieszamy – mąka kokosowa chłonie wilgoć mocno, trzeba uważać żeby ciasto nie było za suche. Ciastem wykładamy foremki – dość cienko, żeby było miejsce na resztę. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Do środka możemy dać co nam się podoba! U mnie:

  • wersja z kremem pomarańczowym – krem: 3 żółtka, skórka pomarańczowa sproszkowana, 50 ml soku z pomarańczy, 50g masła, erytrol – podgrzewamy wszystkie składniki na wolnym ogniu aż uzyskamy konsystencję budyniu. Wystudzony krem nakładamy i polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą. Odkładamy na około 1h do lodówki.
  • wersja z masłem orzechowym: do środka dajemy masło orzechowe dobrej jakości i polewamy gorzką czekoladą.
  • wersja z wiśniami: kładziemy do środka wiśnie i polewamy gorzką czekoladą.

Wersji można zrobić całe mnóstwo!!