Dziwisz się czasami, że warzywa i owoce, które kupujesz bardzo szybko się psują?

Tych warzyw i owoców nie przechowuj razem. Może nieświadomie popełniasz ten błąd? Nie marnuj więcej swoich zakupów.

Niektóre owoce i warzywa wytwarzają substancje, które wpływają na przyspieszanie dojrzewania niektórych warzyw i owoców. Przez to, kiedy są wspólnie przechowywane, szybciej brązowieją i psują się.

Przechowuj osobno te warzywa i owoce:

  • Banany tylko osobno. Nie łącz ich z żadnymi warzywami i owocami, chyba, że kupisz bardzo niedojrzały produkt, którego dojrzewanie chcesz przyspieszyć.
  • Zielone warzywa, np. brokuły, ogórki, sałaty przechowuj z daleka od papryki, pomidorów, gruszek, jabłek jak i również bananów.
  • Awokado również lubi samotność w przechowywaniu. Podobnie jak jabłka, mango, nektarynki, cebula, brzoskwinie, nektarynki i pomidory.
  • Cytrusy, ananas czy owoce jagodowe są mniej wrażliwe na procesy przyspieszonego dojrzewania, dlatego nic się nie stanie, jeśli ich nie oddzielisz od innych.

Oddziel od siebie te grupy produktów i ciesz się dłużej ich świeżością!