Dziś na świeczniku – Saccharomyces boulardii – drożdżak do zadań specjalnych. Jakie korzyści przynosi suplementacja tym „probiotykiem”?

1. S.boulardii jest dobry na wszelkiego rodzaju biegunki – spowodowane zatruciem, stresem, nierównowagą mikroflory jelitowej, czy antybiotykoterapią – skraca czas trwania biegunki, uwalnia od bólu jelit.
2. Łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego, poprawia komfort trawienny,
3. Chroni przed postawaniem wrzodów,
4. Poprawia szczelność bariery jelitowej,
5. Zmniejsza objawy choroby Leśniowskiego Crohna, moduluje układ odpornościowy, zmniejszając poziom cytokin prozapalnych,
6. Wspomaga leczenie H.pylorii,
7. Dobrze się sprawdzi u osób z przerostem Candida,
8. Zmniejsza przerosty patogennej bakterii E.coli,
9. Poprzez zmniejszenie stanów zapalnych może sprzyjać redukcji i odchudzaniu,
10. Chroni wątrobę przed uszkodzeniem,
11. Jest bezpieczny – rzadko powoduje problemy nawet u pacjentów z SIBO (chociaż jak z wszystkim – to zależy.)
12. Wspiera kolonizację dobrych bakterii w jelitach tj. Lactobacillus i Bifidobacterium,

A Wy jakie macie doświadczenia z boulardii?