Znasz? Stosujesz? Zapraszamy do rozwinięcia.

Czym jest indeks sytości?

  • Współczynnik, który opisuje jak długo po spożyciu danego produktu o określonej kaloryczności pozostajesz najedzonym.

Kiedy jest pomocny?

  • Najbardziej w okresie redukcji masy ciała, ale także w przypadku kiedy mamy do czynienia z problemami kontroli łaknienia.

Jak to działa na podstawie przeprowadzonych badań?

  • Australijska badaczka dr Suzanny Holt badała wpływ pożywienia na uczucie sytości.
    Poddała badaniu grupę osób, której podano 38 różnych produktów spożywczych zawierających 240 kcal.
  • Grupy testowanych produktów to: płatki śniadaniowe z mlekiem, żywność bogata w węglowodany, wypieki, przekąski, produkty o wysokiej zawartości białka.Oceniano poziom głodu po dwóch godzinach od spożycia posiłku.
  • Jako punkt wyjścia przyjęto biały chleb, któremu nadano wartość indeksu 100%. Wszystkie produkty, które dają większość sytość, mają wyższy poziom indeksu.

WNIOSKI:

  • Wysoki indeks sytości przypisano produktom, które zawierają dużo błonnika i wody.
  • Produkty o wysokiej zawartości tłuszczu nie dają dużego uczucia sytości, mimo, że ludzie tego się po nich spodziewają.

Poniżej infografika, która przedstawia produkty o największym i najmniejszym indeksie sytości.