Znasz? Stosujesz? Zapraszamy do rozwinięcia.
Czym jest indeks sytości?
- Współczynnik, który opisuje jak długo po spożyciu danego produktu o określonej kaloryczności pozostajesz najedzonym.
Kiedy jest pomocny?
- Najbardziej w okresie redukcji masy ciała, ale także w przypadku kiedy mamy do czynienia z problemami kontroli łaknienia.
Jak to działa na podstawie przeprowadzonych badań?
- Australijska badaczka dr Suzanny Holt badała wpływ pożywienia na uczucie sytości.
Poddała badaniu grupę osób, której podano 38 różnych produktów spożywczych zawierających 240 kcal. - Grupy testowanych produktów to: płatki śniadaniowe z mlekiem, żywność bogata w węglowodany, wypieki, przekąski, produkty o wysokiej zawartości białka.Oceniano poziom głodu po dwóch godzinach od spożycia posiłku.
- Jako punkt wyjścia przyjęto biały chleb, któremu nadano wartość indeksu 100%. Wszystkie produkty, które dają większość sytość, mają wyższy poziom indeksu.
WNIOSKI:
- Wysoki indeks sytości przypisano produktom, które zawierają dużo błonnika i wody.
- Produkty o wysokiej zawartości tłuszczu nie dają dużego uczucia sytości, mimo, że ludzie tego się po nich spodziewają.
Poniżej infografika, która przedstawia produkty o największym i najmniejszym indeksie sytości.