Wciąż odnosimy wrażenie, że słowo dieta kojarzy się wielu osobom z głodzeniem, brakiem uczucia radości z posiłków, ograniczeniem i brakiem swobody. Tylko dlaczego?


gotowa kanapka z bardzo długą datą przydatności jadana w biegu, popita słodzonym napojem gazowanym
vs.
pełnowartościowy posiłek zjedzony w spokoju, popity wodą czy ciepłym napojem bez cukru.
Spójrzcie na ilustsrację.
Jak można rozsądnie rozłożyć w ciągu dnia 1600kcal?:

  • Rozdzielając w przemyślany sposób posiłki w ciągu dnia. Regularnie.
  • Używając różnych produktów do przygotowania potraw. Tak, jedzenie codziennie tego samego znudzi się.
  • Stawiając na jakość. Nie musi to być od razu EKO, ale gotowaniec ze stacji benzynowej różni się jakością od samodzielnie przyrządzonej potrawy.
  • Dbając o aspekt wizualny potrawy. Człowiek je wszystkimi zmysłami.

Bardzo często w praktyce sprawdza nam się zamiana obrazu z lewej strony na ten po prawej.
Kwestię indywidualnych preferencji smakowych zostawiamy dla Was

W każdy razie kaloria kalorii równa w matematyce, ale w kontekście ODŻYWIENIA organizmu niekoniecznie
Może od poniedziałku warto sobie wrzucić ten obraz na tapetę i zmotywować się.