Pieczony dorsz z puree z kalafiora i gotowanymi szparagami. Przepis na 2 porcje znajdziecie w rozwinięciu.
Przepis:
Dorsz:
• 400g filetu z dorsza
• 2 łyżki soku z cytryny
• 2 łyżki koperku
• pieprz świeżo mielony
• sól morska
• 4 łyżki masła klarowanego
• 2 ząbki czosnku
• pół szarlotki
Sposób wykonania:
Fileta skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą z pieprzem. Masło klarowane mieszamy z koperkiem, zmiażdżonym czosnkiem oraz pokrojoną cebulką. W naczyniu żaroodpornym ułóż dorsza, na nim masło z ziołami i cebulą. Wstaw do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 20 min.
Przepis:
Puree z kalafiora:
• 200g kalafiora ugotowanego
• ząbek czosnku
• przyprawy curry
• sól
• 3 łyżki śmietanki kokosowej
Sposób wykonania:
Zblendować.
Do tego przepisu idealnie sprawdzą się gotowane szparagi na parze z masłem.
Smacznego