Jeżeli lubisz ostre, meksykańskie dania to ten przepis jest idealnie dla Ciebie. Dzisiejsza propozycja – zupa meksykańska z mięsem wołowym.

Przepis:

Składniki (3-4 porcje):

  • puszka pomidorów
  • ½ puszki fasolki czerwonej oraz białej (tak wiemy, że zawierają kwas fitynowy, saponiny, lektyny.. Na małą ilość możemy sobie pozwolić)
  • 2 cebule czerwone
  • 2 papryki
  • 4 szklanki rosołu
  • 150g mięsa wołowego mielonego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

W garnku zeszklij cebulę, dodaj pokrojone w kostkę czerwone papryki. Po kilku minutach dodaj mięso wołowe oraz rosół. Gotuj około 15 min. Po tym czasie dorzuć czerwoną fasolę, pomidory w puszce oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, a następnie duś około 10 min. Dopraw do smaku.

Smacznego!