Dziś tarta gryczana idealna na kolacje, na zimno i na ciepło. Przepis znajdziecie w rozwinięciu.

Przepis na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • 1/3 szklanki oliwy /masła klarowanego
  • 1/2 szklanka wody

Przepis na farsz:

  • Opakowanie mrożonego szpinaku
  • 2 cebulę
  • Ser kozi dobrej jakości (można pominąć)
  • Pomidor (jak można)
  • 2 ząbki czosnku
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Pieprz
  • Lubczyk
  • Zioła prowansalskie
  • Jogurt kozi (można pominąć)
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto ugniatamy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Następnie wylepiamy ciastem formę na tartę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, pieczemy ciasto 15-20 minut ( nakłuwamy widelcem)
W tym samym czasie cebulę i czosnek podsmażamy na patelni, dodajemy szpinak i smażymy aż odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i gałką. Dodajemy kozi ser pokrojony w kostkę i mieszamy.
Wykładamy szpinak z kozim serem na upieczone ciasto, kroimy pomidora w plastry i kładziemy na szpinak. Jajka mieszamy z kozim jogurtem doprawiamy i zalewamy tartę.
Wkładamy do piekarnika na 180 stopni, pieczemy 15- 20 minut aż zalewa zastygnie.

Smacznego!