Dziś tarta gryczana idealna na kolacje, na zimno i na ciepło. Przepis znajdziecie w rozwinięciu.
Przepis na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki gryczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
- 1/3 szklanki oliwy /masła klarowanego
- 1/2 szklanka wody
Przepis na farsz:
- Opakowanie mrożonego szpinaku
- 2 cebulę
- Ser kozi dobrej jakości (można pominąć)
- Pomidor (jak można)
- 2 ząbki czosnku
- Gałka muszkatołowa
- Sól
- Pieprz
- Lubczyk
- Zioła prowansalskie
- Jogurt kozi (można pominąć)
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto ugniatamy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Następnie wylepiamy ciastem formę na tartę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, pieczemy ciasto 15-20 minut ( nakłuwamy widelcem)
W tym samym czasie cebulę i czosnek podsmażamy na patelni, dodajemy szpinak i smażymy aż odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i gałką. Dodajemy kozi ser pokrojony w kostkę i mieszamy.
Wykładamy szpinak z kozim serem na upieczone ciasto, kroimy pomidora w plastry i kładziemy na szpinak. Jajka mieszamy z kozim jogurtem doprawiamy i zalewamy tartę.
Wkładamy do piekarnika na 180 stopni, pieczemy 15- 20 minut aż zalewa zastygnie.
Smacznego!
Super. Mozna tworzyc rozne wariacje tego. Spod gryczny swietny.